Rohenäppude pidu – algas taimelaat.

Annika Poldre, Pärnu Postimehe toimetaja.

Eile algas Pärnus sügisene taimelaat, mida esimest korda korraldati möödunud aasta augustis.

Laadal on müügil suur valik istikuid – püsililli, vilja- ja ilupuid ning põõsaid. Sealsamas saab osta aiasaadusi, puu- ja köögivilju, värsket ja hapukurki, Peipsi sibulat ja küüslauku, aga samuti viinamarju. Müüjaid on üle Eesti ja mujaltki – Lätist on tulnud mitu tuntud viinamarja- ja lillekasvatajat. Kaugeimad müüjad on Leedust.

Ahti Tiirmaa peab Pärnu laata parimaks. Foto: Urmas Luik. Pärnu Postimees.

Hulganisti uudistooteid

Mitmekesise kaubavaliku seas hakkavad silma uudistooteid, nagu näiteks Prantsusmaal valmistatud kuppelkasvuhoone, mille saab kokku panna vähem kui tunniga. Külli Sermat Vivero OÜst rääkis, et see jõudis alles kaks päeva tagasi Eestisse. Sama firma on laadal teisegi uudistoote, puidust viieastmelise lillekastiga.

Norras toodetud greenfinger ehk rohenäpp – patareiga laetav seade, mis vilkuva tulega annab märku, et taim vajab kastmist – on samuti müügil esmakordselt.

Ahti Tiirmaa Rebase talu puukoolist Valgamaalt rääkis, et on laatadel käinud müümas alates 2004. aastast ja Pärnu kevadist laata peab ta parimaks nii korralduse kui ka ostjate huvi poolest. “Viinamarjadega Pärnu laadale tulla ei tasu, sest siin on juba tuntud müüjad,” teadis mees, kuid oma 2000 liigiga puukoolist oli tal kaasas suur valik puid-põõsaid-püsikuid, kõik varustatud olulise info ja pildiga.

Väetisetootja Niles OÜ Säreverest on alles tänavu kevadel hakanud väetisi pakendama väikepakenditesse ja on Pärnu laadal esimest korda.

Peipsi äärest on kohal sibula-, küüslaugu- ja kurgimüüjad. Sibulad maksavad kaks eurot kilo, kes soovib neid vanikus, peab maksma viis kuni kaheksa eurot vaniku eest. Samuti on küüslauk kahes hinnas. Peipsi äärest Kolkjalt on toodud eriti maitsvaid hapukurke, mis on sisse tehtud punase sõstra mahlaga.

Võrumaa Villagu talu müüb tervislikke astelpajutooteid. Talu perenaise Maire Eimra sõnutsi on nad ikka Pärnus müümas, olgu taime- või hansalaadal.

Mälestus lapsepõlvest – nii reklaamivad lätlased kuulsaid lehmakomme, mis on nõukogudeaegsetest poole suuremad.

Pärnu laadal on ka Maksim Jurmalast, kes müüb seedriseemnetest ise valmistatud loodustooteid: jahu, siirupit, õli, teed jm.

Müüjad on rahul

Aivar Maisväli Põltsamaalt Nurme aiast on oma püsikud kauniks lilleklumbiks seadnud. Maisväli rääkis, et jäi kevadise laadakogemusega väga rahule ja seetõttu tuli uuesti. Ta pidas eriti tähtsaks asjaolu, et siin on mõeldud turvalisusele. “Oluline on, et laadaplats on öösel valvatud ja turvatud,” sõnas ta.

Seedri puukool Viljandimaalt Karksist müüb paljudel laatadel. Omaniku tütar Pille Zimmer rääkis, et võrreldes teiste laatadega on Pärnu oma tõeline aialaat, kuhu tulevad taimedest huvitatud ostjad ja kus on suur taimevalik. “Paljudel laatadel on enamasti riidemüüjad ja mõni üksik müüb taimi,” võrdles Zimmer.

Kehv viinamarja-aasta

Pärnumaa laat pole täiuslik, kui pole kohal Eesti üks tuntumaid viinamarjakasvatajaid Harri Poom Saare-Tõrvaaugu talust Vändrast.

“Viinamarjasaak on tänavu kesine,” tõdes Indrek Saar, kes viinamarjakobaraid müüs. Poom rääkis, et tänavune aasta on olnud eriti halb: saaki mõjutas külm juuni, siis tuli peale kuumus, millele järgnes vihmane august, mille tõttu marjad lõhkevad. Halvasti mõjus viinamarjadele lumeta talvgi.

Saare-Tõrvaaugu talus kasvab 150 sorti viinamarju, neist vaid osa on toodud laadale. Poom rääkis, et katsetades saavad nad teada, millised sordid meie kliimas sobivad, ja seejärel hakkavad oma sortimenti vähendama. “Plaanis on tagasi tõmmata kuni 50 sordini,” sõnas ta.

Temalt saab ostja laadal põhjalikku teavet iga sordi kohta: millist pinnast mingi sort vajab ja kuidas lõigata. “Viinamarjakasvatus, mis möödunud sajandi lõpus Eestisse jõudis, läheb aina popimaks,” tõdes Poom.

Saare-Tõrvaaugul kasvatatakse meloneid ja arbuusegi. Paraku neid seekord laadal ei näe. “Juunis oli avamaal arbuusidel lumi peal, nüüd on jahe ja viljad ei küpse, arbuusid on vaid apelsinisuurused,” kurtis Poom.

Kui müüjad kiidavad laada väga head korraldust, on ostjad rõõmsad suure ja mitmekesise kaubavaliku üle.

Lehte ja Valli Sauga alevist lahkusid laadalt rahulolevalt, kilekotid taimi täis. “Sain haruldase krüsanteemi – kaks taime koos,” rõõmustas Lehte. “Ostsime kõike huvitavat,” lisas Valli, näidates oma liiliaid, flokse ja teisi taimi. Naised olid talveks varunud Peipsi sibulaidki.

Eha, kes elab Pärnus kortermajas, rõõmustas ilusate ja maitsvate õunte üle, mida oli Polli talult ostnud. Teises kotis olid tal Tootsi aiandi kaunid krüsanteemid. Need paneb ta rõdule.

Laada sissepääsu juures on suure peenra jagu, üle 50 poti mitmesuguseid püsililli. Need loositakse välja Pärnu Postimehe tellijate vahel, kellel on laadal kaasas kliendikaart.

Laat kestab kaks päeva, seda korraldab MTÜ Pärnu Aiaklubi.

Galerii. Fotod: Urmas Luik