Läti Ülikooli puukool “Babite”

Eksperimentaalne rododendronikasvatuse puukool “Babīte” asutati 1980. aastal Läti Ülikooli juurde. Puukool hõlmab 11,8 ha männimetsa Riia lähedal, Babīte valla Spilve külas. Puukooli asutaja on Professor Rihards Kondratovičs (1932–2017). Ta on teinud uurimusi rododendronite kohta 60 aastat. See on ainuke spetsialiseerunud rododendronite puukool Baltikumis.

Puukool teeb koostööd mitmete sarnase profiiliga teadusasutustega välismaal: Helsingi Ülikool, Rhododendron-Park Bremen ja Botaanikaaed, Varssavi Ülikooli Botaanikaaed, Ühendkuningriigi Kuninglik Aiandusühing, Saksa Rododendroni Selts, Ameerika Rododendroni Ühing.

Puukooli kollektsioonis on 102 rododendroniliiki ja 345 Läti kliimatingimustega kõige paremini kohanenud kultivari. Erinevates kombinatsioonides on tehtud 682 ristandit, kasvatatud hübriidseemnetest tuhandeid istikuid ja eristatud istikutest sadu perspektiivseid hübriide. 131 kultivari on kohapeal aretatud ja need on kantud Ühendkuningriigi Kuningliku Aiandusühingu (RHS) rahvusvahelisse rododendroniregistrisse ja kontrollnimekirja.

Igal aastal külastab puukooli selle õiteilus (mais ja juunis) umbes 32 000 inimest. Kui taimed on müügil, siis kevadel (aprillis, mais, juunis) ja sügisel (august, september, oktoober) müüakse umbes 4000 taime.

Kristaps Kunrads
e-post: rodod@lu.lv
koduleht: LÜ “Babite”